Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Αθεΐα και δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους


Προσφάτως ανέκυψε ξανά το ζήτημα με το μουσουλμανικό τέμενος και φυσικό επακόλουθο ήταν να αναζωπυρωθεί η σχετική συζήτηση.
Αυτό που παρατηρεί κανείς παρακολουθώντας τις διάφορες απόψεις που διατυπώνονται δημοστητας.﷽﷽﷽﷽νφανατικουλμάνους και ταυτίως, είναι η πάγια θέση των παραδοσιακών «αντιχριστιανικών» ομάδων υπέρ της κατασκευής ενός τέτοιου χώρου για τους μουσουλμάνους και ταυτόχρονα η θέση των πιο φανατικών πιστών χριστιανών ή «πατριωτών» εναντίον φυσικά μιας τέτοιας πιθανότητας.

Όσοι τάσσονται ενάντια στην δημιουργία  του τζαμιού, συνήθως ανήκουν σε φανατικές χριστιανικές ή ρατσιστικές ομάδες και τα βασικότερα επιχειρήματά τους σχετίζονται με το γεγονός ότι η μουσουλμανική είναι “κακή” θρησκεία και ότι δεν γίνεται να έχουμε μουσουλμανικό τέμενος όταν το 98% των Ελλήνων είναι χριστιανοί. Για τους ρατσιστές δεν μπορεί να πει πολλά κανείς, αφού “πας μη Έλλην” (και μη χριστιανός θα προσέθετα) όχι απλώς δεν δικαιούται θρησκευτικό χώρο, αλλά καλά θα έκανε να εγκαταλείψει την χώρα.


Από την άλλη πλευρά, οι πιο αποστασιοποιημένοι από τα θρησκευτικά θέματα και οι πιο ανοιχτόμυαλοι και ανθρωπιστές άνθρωποι, είναι σαφέστατα υπέρ της δημιουργίας τζαμιού, σύμφωνα με το εύλογο σκεπτικό ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα του θρησκεύεσθαι και με το ότι κάθε πολιτισμένη κοινωνία οφείλει να σέβεται την διαφορετικότητα και την ανεξιθρησκία.

Σε γενικές γραμμές δεν έχω θεμελιώδεις αντιρρήσεις με το τελευταίο σκεπτικό, όμως θεωρώ ότι ένας άθεος δεν θα πρέπει να συμμερίζεται τέτοιες απόψεις. Η διαφωνία μου ερμηνεύεται με βάση την προφανή άποψη ότι ένας άθεος είναι κάθετα αντίθετος με ολόκληρη την έννοια της θρησκείας και όλα τα συνεπακόλουθά της και όχι μόνο με συγκεκριμένες θεϊκές μορφές.

Προσωπικά διαφωνώ με ολόκληρη τη φιλοσοφία της λατρείας ανύπαρκτων πραγμάτων, επομένως, σε βάθος χρόνου, τελικός σκοπός μου, όπως και κάθε άθεου πιστεύω, θα ήταν η πλήρης εξάλειψη των όλων των θρησκειών. Δεν αναφέρομαι στην αδιάκριτη εξάλειψη όλων των παραδόσεων, των εθίμων, της κουλτούρας των λαών κτλ. αλλά στην κατάργηση κάθε δοξασίας, αστήρικτου δόγματος, αυθαίρετων συμπερασμάτων, υποτιθέμενων αυθεντιών και φυσικά μύθων, φαντασμάτων, δεισιδαιμονιών, προλήψεων, μαγείας, σατανισμού κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια τάσσομαι σαφέστατα κατά της δημιουργίας τεμένους, όχι γιατί έχω κάτι με τους μουσουλμάνους, αλλά όπως θα τασσόμουν εναντίον και του χτισίματος μίας (ακόμα) χριστιανικής εκκλησίας.

Η δημιουργία λατρευτικών χώρων, οποιασδήποτε θρησκείας, είναι οπισθοδρομική, προσηλυτιστική και εμποδίσει την ελεύθερη σκέψη. Επαναλαμβάνω ότι είμαι υπέρ του να μπορεί ο κάθε πολίτης να μπορεί να εκφραστεί με τον τρόπο που εκείνος νομίζει σε ειδικούς χώρους, όμως εκτιμώ πως κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσει να περιορίζεται ο ρόλος των θρησκειών και του ιερατείου στην κοινωνική, πολιτική(;), και οικονομική ζωή των σύγχρονων πολιτισμών.ο﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ρείας ανύπαρκτων πραγμργ

1 σχόλιο:

  1. ειμαι χριστιανός αλλά ειμαι υπέρ της άποψης της δημιουργίας τζαμιού διότι προβλέπεται απο το Ελληνικό σύνταγμα...δεν ξέρω που κολλάει το θέμα αλλά η άνοδος της Χ.Α ειναι ένα μεγάλο εμπόδιο φοβάμαι ότι όπως έγινε με το θέμα του Γέροντα Πασττίτσιου στο fb πηγαίνουμε αγαπητέ Michail προς χριστιανοταλιμπανισμό και αυτό ειναι ότι χειροτερο για την Πατρίδα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή